Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

  HAR STARTAT EN NY/ANNAN BLOGG/HEMSIDA. VILL DU HA ADRESSEN? fråga om det (SMS eller mail: joizmeds@hotmail.com )

Fiomas presentation blev lång, jag hoppas de andra tre får kortare..

 

Athena- (WildStar). kallad: Hoppetossan

Och hennes dotter Aurora Daylight Star

Ja.. jag hade letat unghäst länge, och faktiskt i samma hage och samma dag som jag hittade Fioma så såg jag henne: En sådan där klassisk drömhäst, "svart", vildt, snabbt fullblod.. Ägaren som var med viste inte då vad hon hette eller hur gammal hon var, men att hon var en avkomma efter fullblodshingsten Columbus xx.

Hon var uppfödd till avel, men pga tidsbrist och brist på hantering av henen gjorde att hon förvildades i hagen bland de andra 100 hästarna.. Hon visade sig sedan vara ett 10årigt förvildat ohanterat sto vid namn Athena. Vi lyckades efter mycket om och men fånga in henne samma dag, och få henne till ett stall- hon var livrädd och mer vild än tam. Vi tvingades lämna henne där- och vi åkte hem och kom tillbaka två dagar senare- med transport.. Lastningshistorien är så sorglig så jag vill inte ta den här, för alla vet väl ändå att gamla hästsnubbar inte lyssnar på 16åriga tjejer.. och han sa "Tänk inte ens tanken att sitta på denna häst, för det är totalt omöjligt"

Tillslut kunde vi iaf åka hemåt, med en dyngsur, blödande, panikslagen häst i transporten.

Vi körde in transporten i en rasthage och stängde efter oss, beredda på det värsta.

Det var bara att sätta igång och försöka bygga förtroende, tillit och respekt- innan jag kunde knäppa loss grimskaftet, för annars hade vi aldrig fått tag på henne igen.

 Detta var en drömsommar för mig.. Patrik isakssons låt "hos dig är jag underbar" ger en liten känsla om hur det kändes.. Jag tillbringade hela dygnen i stallet och hagen,  vi gick långa promenader tillsammans, och ja, några timmar på att vänja henne att bli borstad blev det också..

2a dagen kunde jag ta av henne grimman och hon gick och sprang efter mig, följde minsta sväng och temposkillnad.

3edagen var vi ute på promenad igen, något sa mig att det var dags, att hon litade på mig, accepterade allt jag gjorde.. så jag ledde ner henne i ett dike.. och hoppade upp på hennes rygg.. bara hängde lite, dagen efter satt jag på henne i två steg.. ett par dagar senare hade jag fått uppleva det otroliga känslan av att sväva nästan ovanför marken i passage.. och även galoppera riktigt, riktigt fort..

allt barbacka i grimma..

Mend et var till avel vi skulle ha henne, och tiden fick läggas att vänja henen vid transport och åka till hingststation, när vi senare skulle göra en mer planerad inridning gick det inte riktigt lika bra.. Athena var född fri, och hon tänkte förbli det, hur sakta och försiktigt vi än försöker ta det, eller hur många gånger hon än har det på sig.. så blir hon alltid lika panikslagen såfort något sitter fast på henne, grimma kan vara ok om man inte håller hårt i henne.. men sadel och träns får henne att explodera..

Det visade sig att hon inte var det bäst aavelstoet, hon släppte inte upp hingstarna.. :(.. och första året var honhelt enkelt för utmäglad, visserligen bukfet av mask, men med näringsbrist..

Men andra året.. efter myyyycket om och med och 3dyra månader på hingststationen så blev hon dräktig.. för att inte riskera fölet i magen så gav vi upp tanken att rida henne..

Men när Adonis var född och hade fyllt 1år så var det dags igen, då en mer traditionell inridning, ett sista försök.. och ännu en gång fick jag uppleva sådant jag annars bara drömmer om, piaff, passage och ökningar som skulle få jan brink avundsjuk..

Men hon var alltid en tickande bomb, och efter en hovböld insåg vi attdet skulle bli för riskabelt för både henen och mig att sitta upp igen... jag vill inte dö, och hon var för bra.. för bra men förgammal för att ändra henne.. men man kunde ju alltid försöka få fram en kopia av henne....

Det blev flyinges nygondkända hingst Daytona som skulle bli far till kopiafölet, till skillnad från föregående föl så gick allt perfekt- från början till slut (bortsett från en tvilling som togs bort vid 14dagarskollen).

Den 25april.2008.. det var en fredagmorgon kl 07, vi hade fodrat och släppt ut, mamam skulle till jobbet, jag skulle till skolan.. vi hade vakat med hjälp av övervakningskamera i 2veckor.. Men till skillnad från anadra hästar så ville inte Athena föla i hemlighet.. orolig och gnäggande ville hon inte låta mig åka, och jag gick till hagen, och hon kom.. och ja.. så ser jag två små hovar komma ut..

chockad och säker på att den var död och att athena också skulle dö så släppte jag över Adonis till andra hagen, öppnade grinden och lät Athena välja om hon ville gå in i stallet eller vara kvar i hagen, hon valde stallet.. Mamma hispade runt, men lämnade över kameran till mig, och jag och Athena, ensamma, eller nej, Stallkatten Tekla var med.. Jag försökte få Athena att krysta, och hon var duktig, men det tiog stop vid huvudet, benen låg livlösa.. jag stack ut och bad mamma ringa veterinär för att fråga om benen ska röra sig innan hela hästen var ute.. Vi var så säkra på att vi skulle få en möööörkbrun eller svart fölunge utan tecken.. och benen som stack ut var nästyan vita.. Jag var livrädd, men spelade lugn och när Athena la sig helt på sidan och "gavupp" s¨gick jag in.. Jag underade om jag skulle kunna dra sönder benen, men jag insåg att Athenas liv stod på spel, inte för att det lär spelat ngn roll, men jag räknade till tre till Athena, och så drog jag... bara så huvudet kom ut...

Det enda jag såg var en stor j*vla perfekt stjärn i huvudet... allt kändes fel, inte negativt, med förbra för att vara sant...

Efter ett tag, när hela fölungen var ute och båda verkade andas iaf så gick jag ut, ammam mötte mig med telefonen i handen, och hon sa "vad var det jag skulle fråga veterinären? hur går det? ÄR DEN död?."

Jag log, och sa "Nej, vi behöve rnog inte ringa, vi har ett fint, välskapt stoföl därinne- med stjärn".

Meeeen Det blev inte ett samtal till veterinären.. det blev 10-20.. för även om Fölet var ett av de piggaste föl på denna jord (galopperade runt i boxen 2h gammal) så var Athena rejält tagen, trots att vi gjorde vad vi kunde, och veterinären så är något fel på henne, många kolikanfall och misstänk fölningsfång.. Det var bara hennes 2aföl, men det blev det sista.

Nu är Aurora Daylight Star snart 3mån, och både mor och dotter mår bra! *peppar peppar*. Athena verkar repa sig, men som sagt, inget mer föl på henne.. Det verkar som om att Athena ärvt ner sitt positiva till den lilla kaxiga krabaten.. och hon är översocial :), hon följer hellre mig än sin mamma.. och vet ni? redan vid en månads ålder var hon mer rutinerad än sin mor :) piaff, passage och sådant har hn visat upp, men hon kan också lyfta hovarna- till skillnad från sin mor :)

    

 

*Född ljusbrun, blir svart/brun.

 

**Namnet Aurora kommer, liksom Athena från grekiska mytologin, Aurora är morgondaggens gudinna. (och ja, ett vin också) Men Aurora fick hon av den vackra gudinnan, och för att hon kom en soliv tidig morgon.

 

Aurora Daylight Star

U:Athena E:Daytona ue:Columbus xx

.